Menu

Image Map

czwartek, 11 czerwca 2015

Czekoladowy pudding jaglany z musem truskawkowym


Jest co najmniej 100 powodów, dla których kocham blendery. Jednym z top 10 jest ten pudding jaglany. Idealne, sycące śniadanie, deser, który zawsze zaskakuje znajomych, a przede wszystkim duża dawka wartości odżywczych. Przyrządzisz go w niecałe pół godziny i jeśli tylko lubisz wspominać dzieciństwo pod znakiem puddingów czekoladowych, będziesz stale do niego wracać.

Dlaczego właśnie kasza jaglana? Jest bombą witaminową, zawiera w sobie dużo krzemu, dzięki któremu... piękniejemy:), witaminy z grupy B i E, a wartością odżywczą dorównuje mniej lubianej kaszy gryczanej. Smakuje doskonale w wersji słodkiej i słonej. 

Składniki na 2 porcje:
  • 6 łyżek suchej kaszy jaglanej (wcześniej dwa razy przepłukanej wodą)
  • 200 ml wody
  • 200ml dowolnego mleka, u mnie kokosowe
  • 8 dużych daktyli (jeśli nie macie, zastąpcie je w wersji wegańskiej cukrem brązowym/syropem z agawy, a wegetariańskiej - miodem)
  • łyżeczka wiórków kokosowych + odrobina do posypania
  • spora szczypta cynamonu i imbiru do gotowania kaszy
  • dwie łyżeczki kakao
  • ok. 8 kostek gorzkiej czekolady
  • dwie garści owoców na mus: u mnie truskawki (mogą być świeże lub wcześniej rozmrożone)
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną (6 łyżek) płuczemy, by usunąć potencjalną gorycz (w kaszach lepszej jakości nie czuć jej bez wypłukiwania)
  2. Do rondelka wsypujemy kaszę i zalewamy ją wodą i mlekiem, dodajemy szczyptę cynamonu i imbiru, gotujemy na małym ogniu, często mieszając przez ok. 20 minut
  3. W międzyczasie daktyle siekamy na jak najmniejsze kawałki, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a owoce miksujemy blenderem na gładki mus
  4. Po ugotowaniu kaszy, przestudzamy ją przez kilka minut, po czym przesypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy posiekane daktyle, łyżeczkę wiórków kokosowych, sypkie kakao, roztopioną czekoladę. Miksujemy przez kilka minut, by uzyskać możliwie najbardziej kremową konsystencję 
  5. W zależności od gustu, pudding podajemy lekko ciepły, na górę nakładając mus owocowy, lub schładzamy go jeszcze przez godzinę w lodówce.
Smacznego!
 


1 komentarz:

  1. zdecydowanie jeden z ulubionych pomysłów na podanie jaglanej, latem najlepiej kombinować z różnymi wariacjami z owocami :)

    OdpowiedzUsuń