Menu

Image Map

niedziela, 28 czerwca 2015

Cytrynowe risotto z groszkiem cukrowym

Już jest! Obłędnie słodki, soczysty i pięknie zielony. Groszek cukrowy wylądował na straganach i wdzięczy się do nas w coraz niższej cenie. Nie znam osoby, która nie lubi zajadać go na świeżo, wyłuskując kolejne zielone perełki, ale dziś ląduje w trochę innej wersji. Idealnie sprawdzi się w kolorowym, letnim obiedzie - w towarzystwie kremowego risotto z klasyczną winną nutą. Przygotowanie dania nie zabierze Wam dużo czasu, a gwarantuję, że doznania smakowe będą zacne. W końcu połączenie znanej nuty czosnku i cebulki smażonej na oliwie, przełamane odświeżającą nutą cytryny i groszku muszą się sprawdzić. :)




Składniki na 2 duuże porcje:
  • pół kilograma młodego groszku (waga przed obraniem:)) wyłuskanego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 młoda cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 250g ryżu do risotto - u mnie carnaroli 
  • 1 cytryna
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • pieprz cytrynowy
  • sól
                                                                   Przygotowanie: 
  1. Zagotowujemy bulion warzywny i pozostawiamy na małym ogniu, by był w gotowości. :)
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej posiekaną cebulkę i czosnek (tak, by delikatnie się zrumieniły)/
  3. Na patelnię wrzucamy ryż, bardzo dokładnie mieszamy, by pokrył się tłuszczem i smażymy, aż zrobi się przezroczysty.
  4. Wlewamy wino, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, stale mieszając, aż ryż wszystko wchłonie. 
  5. Dolewamy gorący bulion: po chochli do zupy, by każda kolejna porcja zostawała wchłonięta przez ryż. Pod koniec dolewania bulionu (powiedzmy, kiedy zostały nam jeszcze 2 chochle) wrzucamy groszek cukrowy. Ryż będzie gotowy kiedy wchłonie cały płyn. 
  6. Na koniec dodajemy trochę soli, pieprzu cytrynowego, skórkę startą z połowy cytryny i ok. 2 łyżeczki soku z cytryny. Dokładnie mieszamy, pozostawiamy pod przykryciem na chwilę, po czym podajemy - w towarzystwie świeżej mięty/bazylii, startego sera parmezan (w wersji wegetariańskiej) lub wegańskiego.
     

2 komentarze:

  1. to zdecydowanie jeden z najlepszych pomysłów na risotto jakie widziałam, od razu zrobiłam się głodna, gdy zerknęłam na zdjęcia, a co dopiero opis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, to duuży komplement :)

      Usuń