Menu

Image Map

niedziela, 14 czerwca 2015

Chłodnik truskawkowy z kokosową nutą


Z każdą kolejną łyżką coraz bardziej nie mogłam zrozumieć dlaczego nie przygotowywałam go wcześniej. A jedząc uśmiechałam się szerzej i szerzej, bo buzia i nos czuły dzieciństwo. Właściwie jest to zupa ideał. Idealne rozwiązanie na upały plus uroczy, wakacyjny wygląd. W swojej prostocie odpowiednia dla wegan, bezglutenowców, właściwie wszystkich, poza uczulonymi na truskawki... :) Słodko-kwaśny smak owoców jest idealnie przełamany przez kremowy aromat mleczka kokosowego. Nic, tylko przyrządzać bliskim, bo cieszy. Naprawdę!

Składniki na 2 porcje:

  • 0,5 kg truskawek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ok. 150 ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • + mleko kokosowe - ok. 1 łyżka na miseczkę, ilość regulujemy według WIDZIMISIĘ. :)

Do wykonania idealnego chłodnika truskawkowego potrzebne będzie też duże sitko. 

Przygotowanie:
  1. Truskawki opłucz, obierz z szypułek i wrzuć do garnka (w całości).
  2. Owoce skryte w garnuszku zasyp cukrem, zalej wodą i sokiem z cytryny, przemieszaj i postaw na średnim ogniu, by doprowadzić do zagotowania.
  3. Gdy woda rozpocznie wrzenie, zdejmij garnek z ognia, daj wywarowi chwilę na przestygnięcie.
  4. Truskawkowy wywar zmiksuj blenderem, by uzyskać jak najbardziej kremową konsystencję. 
  5. Tak zmiksowaną zupę przelej przez sito, odciskając płyn zewnętrzną powierzchnią łyżki. 
  6. Schładzaj minimum godzinę. 
  7. Podawaj z kleksami mleka kokosowego.
Uwaga! W żadnym wypadku nie wyrzucajcie musu truskawkowego, który ostanie się w etapie przelewania przez sitko. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, musli, lodów, naleśników lub jako samodzielna przekąska. 
Smacznego!





1 komentarz:

  1. o mamo! <3 i jak tu się nie zakochać w takim cudownym chłodniku? kwintesencja sezonu :)

    OdpowiedzUsuń