Menu

Image Map

piątek, 29 maja 2015

Wegańska drożdżówka z rabarbarem i jabłkami


Jeszcze jakiś czas temu pieczenie wegańskich ciast wydawało mi się niemożliwe, a wręcz nierozsądne. Bo przecież gdzie ta maślana nuta, gdzie to sklejające masę jajko, gdzie mleczne aromaty? To gadanie oceniłam jako czcze, kiedy pierwszy raz spróbowałam ciasta w gdańskim Avocado. Torty, tarty, brownies... z każdą kolejną wizytą byłam coraz bardziej uzależniona i coraz to pełniejsza podziwu i niedającej spokoju chęci spróbowania tego w domu. A dziś? To ciasto jest ukłonem. Ukłonem w stronę wszystkich - tych domowych i profesjonalnych - wegańskich cukierników, którzy na co dzień tworzą prawdziwe cuda. Ciacho możecie przygotować ze wszystkimi wymarzonymi owocami, u mnie ląduje rabarbar - obok botwinki zdecydowany król mojego maja.


Składniki:

  •  30g świeżych drożdży 
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 3,5 szklanki mąki orkiszowej (można wymieszać pół na pół z pszenną lub użyć tylko pszennej)
  • szklanka ciepłej (nie gorącej) wody 
  • 100 ml oleju  
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 4 jabłka 
  • szczypta cynamonu  
  • cukier puder do posypania 

Wykonanie: 

1. Pokruszone drożdże, ciepłą wodę oraz, łyżkę cukru i łyżkę mąki wymieszaj w wysokiej misce. Odstawić masę na 20 minut, tak by zaczęła pracować. 

2. W międzyczasie zajmij się rabarbarem. Według uznania - obierz lub nie, pokrój w drobne plasterki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Owoce wrzuć do miseczki, zasyp łyżką cukru i i odrobiną cynamonu, wymieszaj i odstaw.

3.Do drożdżowego płynu dodaj resztę składników - mąkę, resztę cukru, olej. Dokładnie zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu, w dali od wszelkich przeciągów (przykryj miskę). 

4.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią ciasto. Będzie ono miało konsystencję dość gęstą i zwartą, dlatego użyj łyżki czy jak to mówi mój Mateusz "packi", by rozprowadzić całość ciasta w blaszce :)

5.Na górę ciasta wyłóż owoce. 

6.Piecz ciasto ok 40 minut, do suchego patyczka i zarumienienia. :) 

Smacznego!






Do drożdżówki Coldplay!- KLIK

4 komentarze:

  1. Werka! Drożdżówka na wodzie, bez mleka? To możliwe :P? Oświadczam, że chcę spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak widać na załączonym obrazku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam domowe drożdżowe ciasto i te zapachy... a co dopiero smak! :) świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też za tym szaleję... :) to chyba najpiękniejsze zapachy, które kojarzą się z domem rodzinnym. Dziękuję bardzo!

      Usuń