Menu

Image Map

środa, 27 maja 2015

Makaron z karmelizowaną marchewką, brokułem i…

Amici, viva la pasta! Klasyczne, świderki, rurki, kolanka, łazanki, wielbię wszystkie. Szczególnie za to, że to idealny materiał do kuchennych improwizacji. Jak się okazuje, nawet makaron bezglutenowy przyrządzony z pomysłem, smakuje świetnie. Zapraszam Was na kukurydziane spaghetti z karmelizowaną marchewką i cebulką, chrupiącym brokułem i nasionami słonecznika. To danie to najsilniejszy argument w walce z makaronem zabitym przez tonę tłustego sosu. :) Noże w ruch!

Składniki na 2 duże porcje
• 1 mały brokuł
• 1 duża/2 małe marchewki
• 1 czerwona cebula
• Ząbek czosnku
• Garść nasion słonecznika
• Ulubione kiełki/posiekana natka pietruszki
• Łyżka syropu z agawy/miodu lub cukru brązowego
• 2 łyżki oliwy
• Sól
• Pieprz (u mnie cytrynowy)
• Odrobina octu balsamicznego
• Opcjonalnie: pół puszki krojonych pomidorów
• Makaron kukurydziany (lub inny lubiony) – ilość według upodobania

Przygotowanie:

-cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w możliwie najdrobniejszą kostkę

-na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy do niej posiekane warzywa, miód, sól i łyżeczkę octu balsamicznego. Wszystko cierpliwie smażymy na małym ogniu do miękkości (u mnie ok. 15 minut)

-w międzyczasie brokuł dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do wrzącej i osolonej wody na ok. 4 minuty. Odcedzamy

-prażymy nasiona słonecznika, a brokuły dorzucamy na patelnię

-doprawiamy naszą warzywną mieszankę

- dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz cytrynowy (lub inny ulubiony) i w razie potrzeby więcej soli i pomidory z puszki

-Makaron gotujemy, a w tym czasie ciągle przesmażamy warzywa na małym ogniu

-Danie podajemy w następującej kolejności: makaron, warzywa, słonecznik, kiełki/pietruszka. :)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. haha, poszło na dwa obiady, ale ciii!

      Usuń
  2. Mmmm, mmmm ciekawe co powie na to mój chłopak :D (Bardzo lubi jeść i nowości też :))

    OdpowiedzUsuń