Menu

Image Map

niedziela, 31 maja 2015

Czekoladowe naleśniki bezglutenowe


Dzisiejszy wpis dedykowany jest wszystkim dzieciom, które jutro obchodzą swoje święto. Tym małym i dużym, na dietach zwykłych, bezglutenowych i wegańskich :) Bo przecież warto zrobić wszystko, by tego dnia każdy mógł cieszyć się czekoladowymi naleśnikami z truskawkami, prawda?


Składniki na ok. 8 naleśników:
(w wersji zwykłej zamieńcie podane mąki na mąkę pszenną lub orkiszową)

  • mąka gryczana - 1 szklanka
  • mąka kukurydziana - 3 łyżki
  • mleko sojowe lub inne roślinne - 1 szklanka
  • woda niegazowana - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier trzcinowy - 1 łyżka
  • + olej rzepakowy do smażenia   

Dodatki:
Moją wersję naleśników podaję z syropem z mniszka lekarskiego, truskawkami i cukrem pudrem, ale tu pasuje właściwie wszystko - dżemy, musy, twarożki. Bawcie się smakami do woli, w końcu to Dzień Dziecka... :) 

Smacznego!




A z okazji tego pięknego święta, życzę sobie i Wam, żebyśmy na zawsze zachowali w sobie coś z dziecka, zwłaszcza zdolność do zachwycania się małymi sprawami. Słodkiego celebrowania!

MGMT - Kids

2 komentarze:

  1. fantastycznie wyszły! zapisuję przepis i spróbuję jak najszybciej, mam słabość do naleśników także muszę je zrobić! haha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo smaży mi się lepiej, niż niegdyś tradycyjne naleśniki :) Przesyłam dużo słońca z Gdańska!

      Usuń